آیین خرافی شب اول ربیع الاول

ساخت وبلاگ

... مستند شرعی ندارد!

خرافات و تمسك به اموری كه مستند و مدرك معتبر روایی و دینی ندارند از جمله اموری است كه موجب انحراف دین و منجر به بدعت در دین می گردد. آداب و رسومی كه با رنگ و لعاب دینی ناگهان در جامعه سر برمی آورند و عده ای ساده دل و یا جاهل را - هر چند با نیت پسندیده - به دنبال خود می كشد. جای تأسف است در برخی موارد این گونه آیین های من درآوردی و نامعلوم در جامعه رواج می یابد و برخی از مردم به جای آنكه به علما و مراجع رجوع كرده و با تحقیق سراغ این اعمال بروند با اعتماد به سخنان بی پایه افراد بی مایه در دام خرافات گرفتار می شوند. این تأسف آن گاه فزونی می یابد كه در این سالها بارها مراجع و علما بر رواج خرافات نهیب زده اند!
چند سالی است در پایان ماه صفر مراسمی در برخی شهرها باب شده است كه در ظاهر مانند بسیاری از خرافات دیگر عملی نیكو وانمود می شود، اما هنگامی كه در آن اندیشیده می شود نتیجه به آنجا می رسد كه با خرافه ای دیگر مواجه هستیم!
داستان از این قرار است كه گفته می شود در شب اول ماه ربیع الاول چند ساعتی قبل از نماز صبح روز اول این ماه می بایست درب هفت مسجد را كوبید و با این كار پایان دو ماه عزاداری و آغاز ماه شادمانی حضرت زهرا(س) را اعلام نمود و بدین سان از دستان حضرت زهرا (س) صله دریافت كرده و حاجات خود را طلب كنیم.
در سالهای ابتدایی این مراسم به كوبیدن در مسجد و آن گاه اقامه نماز صبح در آخرین مسجد اكتفا می شد. اما با گذشت زمان بر پیرایه های این عمل افزوده شد. سال بعد تضرع و ناله و گریه بر درب مسجد. سال بعد پخش نذورات و شیرینی و شكلات و...، سال بعد گفته شد در آخرین مسجد باید دعای توسل خوانده شود و سال بعد روشن كردن شمع بر در مسجد و آب و جارو كردن مقابل آن هم اضافه شد و همین طور این سیر تكاملی(!) ادامه یافت تا جایی كه برخی از نماز مغرب شب اول شروع به این كار می كردند تا از خواب شب هم بی بهره نمانند!
در همان سالهای ابتدایی مراجع عظام طبق وظیفه دینی و شرعی خود كه هنگام ظهور بدعت ها، علما باید علم خود را بروز و ظهور دهند بر بی ریشه بودن این عمل تأكید كردند. اما متأسفانه هنوز برخی این راه اشتباه را می پیمایند. این نمونه ای از نمونه های فراوان است كه برخی در خارج از چارچوب دین برای طلب حاجات و نیازهای خود از خداوند و ائمه متمسك به آیین هایی این چنینی می شوند.
این پدیده اندوه بار علل فراوانی می تواند داشته باشد كه می بایست با بررسی و واكاوی آن دلایل، راهكارهای برون رفت از آن را یافت.
در رابطه با شب اول ماه ربیع الاول در سال 1380 استفتایی از سوی مسجد رضویه تهران از مراجع عظام صورت پذیرفته است كه به اتفاق علما این عمل مردود اعلام شده است. متن استفتای انجام شده این چنین است:
1. آیا چنین عملی مستند روایی دارد؟
2. آیا چنین عملی (كه در حال گسترش می باشد) می تواند به عنوان یك حركت شایسته مورد تأسی دیگران قرار گیرد؟
3. در صورتی كه عمل فوق از جمله خرافات و یا خدای نكرده نوعی بدعت باشد وظیفه ما (ائمه جماعات و متدینین) در این خصوص چیست؟

آیت الله خامنه ای: بسمه تعالی عمل فوق الاشاره مستند روایی ندارد و شیوه قابل تأیید نیست. اگر چه اصل اذكار و ادعیه و طلب حاجات از خداوند متعال عمل پسندیده است، لیكن اشكال در شیوه عمل به نحو یاد شده است. آقایان علماء اعلام - دامت افاضاتهم - و مومنین - ایدهم الله تعالی - با پند و اندرز و موعظه و نصیحت از رواج چنین رفتارهایی كه چه بسا ممكن است منتهی به وهن مذهب گردد، جلوگیری نمایند.

آیت الله مشكینی:  بسمه تعالی این كار ریشه مذهبی ندارد و اگر به عنوان دستور دینی انجام دهند اشكال دارد و چنانچه باعث زحمت و آزار دیگران باشد جایز نیست و خوب است به جای این اعمال از اوقاتی كه شرعاً فیضیاتش ثابت شده استفاده كنند مانند شبهای جمعه، اعیاد، وفیات، آخرهای شب برای نماز شب، دعاهای دسته جمعی مانند توسل، ندبه، مكارم الاخلاق و غیره و بالجمله در شرع اسلام به ویژه عالم تشیع اوقاتی كه در آنها اجتماع كنند و دعاهایی بخوانند زیاد است نیازی به اختراع عمل خاص كه در روایات نیست، ندارند. والسلام علیكم و رحمت الله و بركاته

آیت اللهفاضل:  بسمه تعالی مستند شرعی برای عمل فوق ملاحظه نشده است و لازم است مومنین از این گونه اعمال اجتناب نموده و برای قضای حوایج و برآورده شدن حاجات از طرقی كه در كتب ادعیه آمده استفاده كنند.

آیت الله تبریزی:  بسمه تعالی زدن درب مسجد و حاجات خواستن از مسجد مسند شرعی ندارد و در روایات وارد نشده است. لكن نماز جماعت خواندن در مساجد و حاجت خواستن از خداوند با توسل به ائمه (علیهم السلام) شرعاً ثابت است. والله العالم.

آیت الله مكارم:  بسمه تعالی با توجه به اینكه این عمل در روایات معصومین(ع) وارد نشده است انجام آن به عنوان یك عمل مستحب شرعی جایز نیست و سزاوار است ائمه محترم جماعات مردم را به سوی مراسم و توسلاتی دعوت كنند كه در روایات معصومین(ع) وارد شده است وگرنه ممكن است افراد منحرف برای وهن مذهب هر روز امر تازه ای اختراع كنند و ناآگاهان را به سوی آن دعوت كنند. همیشه موفق باشید.

آیت الله صافی: بسم الله الرحمن الرحیم
1. مستند روایی بر عمل مذكور به نظر نرسیده والله العالم.
2. با عدم مستند شرعی تأیید آن معنی ندارد. والله العالم.
3. علمای اعلام باید مردم را آگاه كنند. وفقكم الله. والله العالم.

آیت الله بهجت:
1. بسمه تعالی ظاهراً ندارد.
2. بسمه تعالی خیر.
3. بسمه تعالی و جادلهم بالتی هی احسن.

 منبع: سایت صبح صادق

http://safine-nejat.mihanblog.com/post/264

 

پایان شبهات...
ما را در سایت پایان شبهات دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4bi-shobhea بازدید : 42 تاريخ : پنجشنبه 6 آبان 1395 ساعت: 21:14